Zastosowanie: Rukola inaczej Rokietta siewna jest bogatym źródłem związków organicznych zwanych glukozynolami. Działają one antynowotworowo. Jest także bogatym źródłem witaminy C. W kuchni rukola może być wykorzystywana na różne sposoby. Sprawdza się na surowo, podsmażona jak i po ugotowaniu. Z racji charakterystycznego pikantnego posmaku, świeże liście rukoli dodaje się do past, sałatek i kanapek. Doskonale komponuje się z serami (szczególnie pleśniowymi), świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej – na pizzy, w makaronach i rozmaitych sałatkach.
Zabiegi pielęgnacyjne: Bardzo ważne jest regularne podlewanie, gdyż przy suszy liście rukoli mocno gorzknieją. Ze względu na krótki okres wegetacyjny, rukola doskonale nadaje się do uprawy jako przedplon lub poplon. Bardzo dobrze nadaje się do uprawy w pojemnikach na balkonie.
Stanowisko: Słoneczne
Gleba: Żyzna, wilgotna
Żywotność: Roślina jednoroczna.
Wysokość: dorasta do 30 cm wys.
Pokrój: Wzniesiony
Sadzenie: IV – VIII (rozstawa 20cm)
Zbiór: Liście rukoli zbiera się, kiedy liście dorastają do ok. 15 cm. Wycina się całe rozety, pozostawiając korzeń w podłożu, dzięki czemu roślina będzie mogła rozwijać następne liście wydając kolejny plon.
Przechowywanie: –
Waga sadzonki: 0,3 kg
Dostępność w sklepie: IV – IX
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.