Cz. 1
Nawozy organiczne
Nawozy należy stosować sposób zróżnicowany i zrównoważony. Podawane w zbyt wysokich dawkach, szkodzą roślinom oraz człowiekowi. Na glebach lekkich dawki nawozowe powinno się zmniejszać nawet o połowę ( w porównaniu z zalecanymi na etykiecie przez producenta). Warto również zwrócić uwagę na fakt, że niektóre pierwiastki blokują inne pierwiastki w podłożu, przez co są one niedostępne dla roślin.
Kiedy nawozić rośliny?
Pierwsze nawożenie u większości roślin rozpoczynamy wczesną wiosną. Bardzo duże potrzeby pokarmowe mają drzewa i krzewy owocowe, trawa oraz warzywa. Wartościowe są nawozy organiczne, które mieszamy z podłożem przed posadzeniem roślin lub wysiewem. Przy nawożeniu mineralnym należy stosować się do ogólnie przyjętych zasad, a mianowicie: – nawożenia azotem wiosną latem oraz nawożenia nawozami potasowymi i fosforowymi późnym latem oraz jesienią.
Jakie rośliny nawozić:
Warzywa – do ich nawożenia stosujemy zarówno nawozy organiczne jak i mineralne. Zwracamy przy tym uwagę na indywidualne potrzeby danego gatunku roślin np.: pomidor wymaga nawożenia borem, natomiast miedź wspomaga wzrost cebuli.
Rośliny ozdobne: wymagają nawozenie niewielkimi dawkami nawozów. Przy nawożeniu zwracamy uwagą na główne walory dekoracyjne danej rośliny (liście, owoce, kwiaty). Zgodnie z tą zasadą np.: dla roślin o ozdobnych kwiatach najlepsze będą nawozy fosforowe.
Trawnik: Aby cieszył nasze oczy wymaga zbilansowanego nawożenia. Najlepszym rozwiązanie jest stosowanie specjalistycznych nawozów do trawników dostępnych w dobrych sklepach ogrodniczych.
Drzewa i krzewy owocowe: potrzebują systematycznego nawożenia aby wykształciły obfity i zdrowy plon. W przypadku drzew i krzewów owocowych używamy zarówno nawozów azotowych jak i fosforowo-potasowych.
Nawozy organiczne
Jest to grupa nawozów posiadająca kilka istotnych zalet:
- wolno działają i są bezpieczne w stosowaniu
- dostarczają roślinom wielu różnorodnych składników pokarmowych w tym mikroelementów.
- użyźniają glebę i podwyższają zawartość próchnicy.
Wadą natomiast jest to, że ich skład chemiczny może być zmienny. Do czołowych nawozów organicznych zaliczmy:
Obornik: są to odchody bydlęce, końskie lub świńskie wymieszane ze ściółką . Aby obornik był całkowicie bezpieczny dla roślin, musi być przefermentowany. Stosuje się go raz na kilka lat. Obornik zawiera dużą ilość składników pokarmowych i wyraźnie zwiększa zawartość próchnicy w podłożu. Na glebach lekkich najlepiej stosować obornik bydlęcy, a na glebach ciężkich koński.
Biohumus: to nawóz powstały z odpadów organicznych przerobionych przez dżdżownice kalifornijskie. Biohumus rozrobiony z wodą można stosować do zasilania wielu gatunków roślin.
Nawóz zielony: to rośliny z rodziny motylkowych (tak zwany poplon), wiążące azot z powietrza dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi (łubin żółty, seradela, peluszka), które po przekopaniu użyźniają i wzbogacają podłoże w składniki pokarmowe.
Kompost: to nawóz który możemy przygotować samodzielnie z resztek roślinnych. Dobrze przekompostowany i odsiany z nasion chwastów ma uniwersalne zastosowanie.