Zastosowanie: Ziele oliwne przypomina zapach i smak czarnych oliwek. Znakomicie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej, Wykorzystywane jest jako przyprawa (drobno posiekane gałązki) do dań rybnych, sałatek, owoców morza, pomidorów, sosów, zup oraz mięs. Warto także dodać kilka gałązek ziela do oliwy dzięki czemu wzbogacimy jej smak i aromat. Jako roślina lecznicza stosowane jest przy problemach żołądkowych. Pobudza również apetyt oraz ułatwia trawienie. Działa wykrztuśnie ma właściwości przeciwzapalne oraz wspomaga pracę serca.
Zabiegi pielęgnacyjne: Roślinę podlewa się umiarkowanie, bo nie toleruje zbyt wilgotnego podłoża. Lepiej znosi przesuszenie niż przelanie.
Stanowisko: Słoneczne toleruje także półcieniste.
Gleba: Żyzna o pH – 6,6– 7,8.
Żywotność: Jest zimozielona, wytrzymuje mrozy do -28,8° C, Można je również z powodzeniem uprawiać na kuchennym parapecie.
Wysokość: dorasta do 40 – 50 cm
Pokrój: Rozeta długich gałązek (licie przypominają igły)
Sadzenie: V – VII (rozstawa 20cm) Kwitnie na żółto od czerwca do września.
Zbiór: Młode gałązki, cały okres wegentacji.
Przechowywanie: W oliwie (wzbogaca smak i aromat)
Waga sadzonki: 0,3kg
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.