Zastosowanie: Seler naciowy polecany jest dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Stanowi niskokaloryczny produkt zawierający 5-7 kcal w 100g. Posiada również właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, pobudza procesy trawienne oraz przeciwdziała powstawaniu zaparć. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy seler naciowy pozytywnie działa nie tylko od wewnątrz. Ma również korzystny wpływ na skórę, odmładzając ja i likwidując zmarszczki. Szczególnie polecany jest sok z selera, który odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo. Seler naciowy pełen jest witamin i składników mineralnych. Nie tylko sama łodyga, którą najczęściej spożywamy zawiera cenne składniki, lecz także liście nie są pozbawione witamin. Zielona nać kumuluje w sobie przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które szkodliwie działają na komórki organizmu. Łodyga selera naciowego skrywa w sobie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy A, C oraz E, a także niewielkie pokłady kwasu foliowego. Mięsiste części selera najczęściej spożywa się na surowo, jako dodatek do sałatek, koktajli lub do sporządzania aromatycznej zupy.
Zabiegi pielęgnacyjne: Podczas uprawy rośliny należy systematycznie odchwaszczać. Po posadzeniu rośliny należy je często podlewać, zwłaszcza podczas suszy, a także nawozić raz w tygodniu płynnym nawozem do warzyw.
Stanowisko: Słoneczne
Gleba: Żyzna, wilgotna
Żywotność: Roślina jednoroczna
Wysokość: dorasta do 30 – 40 cm
Pokrój: Rozeta liści
Sadzenie: V – VI (rozstawa 40×30 cm)
Zbiór: lipiec – listopad
Przechowywanie: Mięsiste ogonki liściowe, spożywaj na surowo.
Waga sadzonki: 0,3 kg
Dostępność w sklepie: IV – IX
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.